Koronaviruksen vaikutukset

Koronaviruksen COVID-19 varjossa on eletty jo monta kuukautta. Pandemia on vaikuttanut monen ihmisen arkeen, taloudelliseen tilanteeseen, terveyteen ja ihmissuhteisiin.

Omalla kohdalla vaikutukset ovat olleet pienemmät kuin monella muulla. Olen luonteeltani introvertti ja erakkomaisuuteen taipuvainen, joten sosiaalinen eristäytyminen ei ole ollut minulle niin rankkaa kuin sosiaalisemman luonteen omaaville. Toki menisin itsekin jo ihan mielelläni etätöiden sijaan toimistolle, näkisin kavereita naamatusten ja aloittaisin tauolla olleita harrastuksia.

Olen ollut itse terveenä ja pystynyt harrastamaan liikuntaa aktiivisesti. Aurinkoisina päivinä on ollut mukava lähteä etätöiden jälkeen lenkille nollaamaan pää. Fyysinen kunto on siis jopa hyvällä tasolla. Lähipiirissänikään ei ole ollut sairaustapauksia, joten siltäkin osin onni on ollut ainakin toistaiseksi matkassa.

Tutkin viikonloppuna hieman tarkemmin, mikä on sijoitusteni tilanne viime kuukausien myllerryksen jäljiltä. Olen kyllä seuraillut pörssikursseja jossain määrin koko kevään ajan, mutta tarkemmin ei ole tullut seurattua esimerkiksi sitä, millaisia tuloksia on raportoitu ja mitkä firmat ovat leikanneet osinkojaan. Ei tämä nyt mikään varsinainen muutos entiseen ole ollut, koska harvoin jaksan seurata tulosraportteja normaalistikaan. Mahdollisista osinkojen korotuksista (tai leikkauksista) kaivelen tietoja silloin tällöin kun asia sattuu mieleen tulemaan.

Tämän kevään ajan olen käytännössä jättänyt osakesalkun rauhaan. Yhtään osaketta en ole salkusta myynyt ja ostotkin ovat olleet harvassa, sillä olen lisännyt käteisen määrää pahan päivän varalle. Omalla kohdalla työt ovat kuitenkin jatkuneet ainakin toistaiseksi normaalisti, eikä lomautuksia ole tiedossa. Käteistä on nyt kuitenkin sen verran jemmassa, että sillä pärjää vuoden päivät vaikka työt loppuisivat kuin seinään ja työttömyyskorvauksiakaan ei kuuluisi. Tämä on tuonut mielenrauhaa, joten pyrin pitämään jatkossakin käteispainon aiempaa suurempana.

Katsaus salkkuun kertoi sen, että ajallisesti takapakkia on salkun arvossa otettu noin 7 kuukautta ja nyt mennään (taas) noin 165.000 eurossa. Ollaan melkein samoissa lukemissa kuin viime vuoden syyskuun lopussa, vaikka olen tällä välillä lapannut salkkuun sisään viisinumeroisen summan uutta rahaa. Pahimmillaan käytiin toki paljon alempana ja salkun arvo kävi jo yli 60.000 euroa helmikuun huippuja alempana. Tällä hetkellä huipuista ollaan yhä jäljessä yli 30.000 euroa.

Osingoissa on myös palattu hieman ajassa taaksepäin ja 12 kuukauden osinkoennuste näyttää noin 500 € pienempää lukemaa kuin vuoden alussa. Vuoden alussa kaikki salkkuni yhtiöt maksoivat osinkoja, nyt neljä (Macy’s, Hugo Boss, Sotherly Hotels, Arch Coal) on koronaviruksen seurauksena keskeyttänyt osingonmaksun kokonaan ja kolme muuta (Sampo, Invesco, Westrock) on leikannut osinkojaan. Muitakin leikkauksia on saatettu ilmoittaa, mutta ainakaan Morningstarin sivuilta niitä ei vielä näkynyt. Jatkoa tähän listaan on kuitenkin epäilemättä vielä tulossa.

Osingonmaksu on myös monessa tapauksessa lykkääntynyt, sillä yhtiökokouksia on siirretty eikä osinkoehdotuksia ole siksi vahvistettu alkuperäisten aikataulujen mukaan. Tästäkin johtuen huhtikuussa saamani osinkosumma (712 € ennakonpidätyksen jälkeen) oli pienin huhtikuun potti sitten vuoden 2011.

Mitä seuraavaksi? Käteisen määrä on nyt riittävä, joten tarkoitukseni on työntää taas ylimääräiset palkkatulot ja osingot osakkeisiin. Parhaat alennusmyynnit on toistaiseksi ohi, mutta kohtuuhintaista ostettavaa vielä löytyy. Luulen, että pörssissä tullaan näkemään vielä isojakin alamäkiä ennen kuin koronan suhteen ollaan selvillä vesillä, mutta mistäpä näitä varmaksi tietää. En siis lähde vieläkään kokeilemaan ajoittamista.

Edes osingonmaksun lopettaneita osakkeita en aio toistaiseksi myydä, mutta katson niiden osalta tilannetta loppuvuodesta. Jos tarkkailuluokkalaisten näkymät ovat silloinkin yhtä synkät niin on aika siivota salkusta roskia pois ja vähentää tappiot verotuksessa.

Korona ei ole vaikuttanut pitkän tähtäimen tavoitteeseen, sillä pyrin yhä taloudelliseen riippumattomuuteen. Matka jatkukoon.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *