Lisää velkaa?

Lokakuun alussa uutisoitiin laajalti valtiovarainministeriön työryhmän ehdotuksesta, jonka mukaan suomalaisille asetettaisi enimmäisvelkamäärä vuositulojen perusteella. Esityksen mukaan velkaa saisi olla maksimissaan 4,5 kertaa kotitalouden bruttotulojen verran.

Ensin mieleeni tuli, että ongelmaa on lähdetty ratkomaan vähän turhan suoraviivaisesti velkaantumisastetta tuijottaen. Tämä kansantaloustieteessä usein käytettävä tunnusluku vertaa kotitalouksien velkaa käytettävissä oleviin vuosituloihin. Yksittäisen tapauksen kohdalla tällainen vertailu ei ole mielestäni kovin hedelmällinen, sillä se ei huomioi millään tavalla kotitalouden varallisuutta. Esimerkiksi 300.000 euron asuntovelka 60.000 euron vuosituloilla ei ole niin huolestuttava, jos velallisella on asunnon lisäksi miljoonan euron arvopaperisalkku.

Joka tapauksessa 4,5 kertaa vuosibruttotulo on useimmille aikamoinen läjä rahaa. Tai siis velkaa. Omassa yhden hengen kotitaloudessa tuo tarkoittaisi reilusti yli 300.000 euron velkataakkaa, jollaista en nykyvarallisuudellani todellakaan edes harkitsisi. Tällä hetkellä velkaa on selvästi alle puolet tuosta ”maksimimäärästä” ja silti velan määrä tuntuu ahdistavan suurelta. Ehkä vain pelkään velkaa liikaa? Ehkä pitäisikin ottaa reilusti lisää vipua sijoitussalkkuun ja isompaa lukaalia alle? Kyllä kai ne sentään valtiovarainministeriössä tietävät, missä riskirajat menevät.

Taidan kuitenkin jatkaa velan määrän suhteen toistaiseksi konservatiivisella linjalla. Saatan kuitenkin joutua aika lähelle määriteltyä riskiryhmää, jos hyppään osinkotulojen varaan esimerkiksi noin viiden vuoden kuluttua. Silloin asuntolainaa on todennäköisesti jäljellä vielä melkoinen siivu, mutta vuositulot tippuvat murto-osaan nykyisestä.

Ehkä tällainen katto ei muutenkaan keskivertokansalaista silmälläpitäen olisi ihan huono ratkaisu ylivelkaantumisen hillitsemiseksi. Huomioon pitäisi kyllä ottaa vuositulojen lisäksi myös kotitalouden rahoitusomaisuus lainapäätöksiä tehtäessä. Toivon ja uskon, ettei tässäkään maassa sentään ihan kaikki elä kädestä suuhun ja ”tili tyhjänä tilipäivään” -asenteella.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *